13 de febr. 2015

Els escacs a l'aula


Aquest curs hem iniciat un nou mètode per treballar els escacs a cicle inicial. És un mètode complementari al treball de les matemàtiques EntusiasMat. Està pensat per fer-lo dels 3 als 12 anys, però es pot iniciar en qualsevol moment ja que funciona per nivells i no per edats. De moment només està en castellà "Ajedrez en el aula", però per nosaltres no va ser un problema a l'hora de decidir-nos ja que vàrem pensar que seria bo fer una altra hora complementària per reforçar aquesta llengua.

Vam pensar que estaria bé iniciar aquest aprenentatge a cicle inicial per no carregar amb més coses infantil. Aquest curs, tant primer com segon, han iniciat el segon nivell, ja que el primer nivell és molt bàsic.
Amb "Ajedrez en el aula" els escacs són una excusa per treballar habilitats mentals, valors i habilitats socials essencials en el procés d'ensenyament-aprenentatge. Sovint pensem que els escacs són difícils i només estan a l'abast d'alumnes més grans, però amb aquest mètode es respecta el nivell maduratiu de l'alumne i es va avançant de manera progressiva en el coneixement del joc sense dificultat.

Amb els escacs l'alumne no només entrena el seu pensament sinó que també es responsabilitza dels seus actes, desenvolupa la seva autoestima i l'esperit de superació. A més, a partir dels escacs es promou el treball a partir de les intel·ligències múltiples directament relacionades amb les vuit competències curriculars, ja que es presenten els conceptes des de la manipulació, l'experimentació i l'observació afavorint que tots els alumnes accedeixin al coneixement des de diferents rutes. Els alumnes aprenen a través del joc i la motivació que els suposa per aprendre estratègies i habilitats mentals, que els seran necessàries per desenvolupar-se en el món real.



Si voleu més informació sobre aquest mètode per treballar els escacs a l'aula mireu-vos el programa en PDF que ens proporciona tekmanbooks.

Ara que el Congrés impulsa els escacs perquè formin part del currículum de primària, nosaltres ja tenim la feina iniciada.

El Parlamento impulsa el ajedrez como asignatura en España

Ajedrez en las aulas: argumentos irrefutables

6 motivos por los que llevar el ajedrez a los colegios es una buena idea


 


2 comentaris:

  1. Molt interessant el treball d'escacs, Lluna! Em baixo el pdf per llegir-lo amb calma. Gràcies per compartir-ho!

    ResponElimina
  2. Me parece una gran idea jugar al ajedrez. Es un juego muy completo. Buen finde.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...