30 d’oct. 2014

Carbasses i carbassots

Les carbasses són les protagonistes de la tardor. Ens omplen de possibilitats de treball a l'aula i com a font d'inspiració per fer plàstica ens van genials. Tenen caràcter, bellesa i color.
Aquest treball ha estat pensat especialment per P5, ja que és un curs on s'ha d'anar polint la motricitat fina. Cal practicar molt amb les tisores per millorar i cal fer molts traços i sanefes per estar preparats de cara a la lletra lligada.
Amb aquesta activitat plàstica hem aconseguit fer una composició on els alumnes han pogut treballar el traç, han pogut dibuixar a partir de l'observació al natural i s'han mostrat creatius per escollir la combinació de colors i traços. El contrast de color de les cartolines, taronja sobre negre, també hi dóna un toc especial i aconsegueix una composició molt bonica.














27 d’oct. 2014

Jugant amb el so inicial

Aquest curs segueixo treballant la consciència fonològica amb els alumnes que tenia el curs passat, que ara ja estan a primer. Tant a P5 com a 1er, a l'escola es treballa el procés de l'aprenentatge de la lectoescriptura de diverses maneres i una d'elles són els grups flexibles de consciència fonològica. Les dues classes del mateix curs es divideixen en tres grups per nivells. D'aquesta manera s'aconsegueix, en primer lloc, que el nombre d'alumnes sigui més reduït i, en segon lloc, que es puguin dividir per nivells. D'aquesta manera es pot treballar amb jocs de consciència fonològica partint del moment maduratiu en què està cada alumne, podent-los ajudar d'aquesta manera de forma més individualitzada i atendre millor la diversitat. Així s'aconsegueix assegurar que no hi hagi llacunes que més endavant podrien provocar dificultats en aquest aprenentatge i oferir activitats adequades al nivell de l'alumne, essent així, sempre motivadores.
Amb el grup de primer que presenta més dificultats hem estat classificant paraules segons el so inicial. Amb l'abecedari estès sobre la taula, els infants han anat col·locant les imatges fixant-se en el so inicial. Amb aquesta activitat es pot avaluar fàcilment en quines lletres encara presenten dificultats de discriminació auditiva i quins sons són els que encara confonen.




17 d’oct. 2014

La tardor amb les mans

Aquest curs la tardor l'hem tocada amb les mans. Hem utilitzat braços, mans i dits per fer una composició d'arbres i fulles amb pintura utilitzant els colors típics d'aquesta estació.




 

13 d’oct. 2014

Fem parelles de cartes

Les cartes són un material manipulatiu ple de possibilitats matemàtiques. Amb qualsevol tipus de cartes podríem trobar moltíssims jocs per fer des de les primeres edats fins a més grans. EntusiasMat també incorpora les cartes per jugar a l'aula amb els petits d'infantil i proposa molts jocs per fer amb elles. Aquesta vegada l'activitat proposada es farà utilitzant un joc de cartes de números i un joc de cartes de punts. Es tracta de col·locar els dos jocs de cartes sobre la taula cara avall. Jugarem per parelles i els nens hauran de destapar una carta de cada pila cada vegada. Si el nombre de punts coincideix amb la grafia del número de l'altra carta el jugador guanya i se les queda, si no coincideixen les tornem a deixar sota la pila i seguim jugant.
Un joc molt senzill i adequat per P5 que a mida que hi vagin jugant i coneixent les cartes de punts ja no els farà falta comptar-los per saber quants n'hi ha. A primer cop d'ull ja ho sabran. En principi es farà amb els números fins el deu, però si ja en tenen un bon domini se n'hi poden anar afegint més fins el 20.






6 d’oct. 2014

El "Binding"

Heu sentit parlar del Binding? Es tracta d'un nou mètode per tractar les dificultats en l'aprenentatge de la lectura, tant de la dislèxia com d'altres. Un mètode innovador que en pocs mesos aconsegueix que els alumnes millorin extraordinàriament.
El "Binding" funciona a base d'exemples i repeticions per entrenar la capacitat lectora, tot jugant amb les paraules i les lletres.
Encara són poques les escoles que han implantat aquest mètode, però segons sembla les que ho han fet n'estan molt satisfetes.
 Podeu llegir-ne més al diari ARA i a La Vanguàrdia.
A les notícies del 324 també se n'ha fet difusió. Cliqueu sobre la imatge per veure el vídeo de TV3 a la carta:

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4804932

Si voleu escoltar una entrevista extreta de la web de l'escola Peter Pan cliqueu l'enllaç: http://www.escolapeterpan.org/Actualitat/Audio_binding.mp3

I per a més informació a la web del projecte: http://www.binding.es

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...