28 de des. 2013

Més racons d'aprenentatge

Treballar per racons d'aprenentatge és molt gratificant, tant pel mestre com pels alumnes. Ells s'ho passen molt bé i mentre juguen aprenen moltes coses. El fet de canviar cada dia de racó i veure com els seus companys estan realitzant un racó que els agrada molt i que encara no els ha tocat fa que els entrin més ganes de que arribi la següent sessió de racons d'aprenentatge. Pel mestre, a vegades, pot semblar molta feina haver de pensar i organitzar els racons, però hi ha moltes activitats que faríem igualment i es poden aprofitar per treballar d'una manera més còmode en petit grup guardant-les per l'hora de racons. També tenim a l'aula molt jocs i material didàctic que ens poden anar molt bé per aquestes sessions. El Tangram, conegut per tots, pot ser un bon material pel racó d'orientació espacial i la nostra última adquisició ha estat aquest material de plàstic per teixir, ideal pel nostre racó de motricitat fina.









26 de des. 2013

Treballar sense llibres de text

Els llibres de text formen part de moltes discussions als claustres. La conveniència o no d’utilitzar-los porta els mestres a plantejar-se molts interrogants. A Educació Infantil ja són moltes les escoles que treballen sense llibres de text. Es tracta d’un cicle on no hi ha tantes pors a no complir amb el currículum. On es prioritza que l’alumne tingui ganes d’aprendre, que estigui motivat i per aconseguir-ho és sempre més fàcil quan no hi ha llibres de text que marquin una rutina de treball. Treballar sense llibres de text dóna llibertat d’acció, tant per part dels mestres com dels alumnes, dóna la possibilitat de treballar per projectes on totes les àrees estan globalitzades i les activitats estan pensades des de les competències. Treballant per projectes és més fàcil tenir en compte el potencial de cada alumne a través de les intel·ligències múltiples. Treballant sense llibres de text s’aconsegueix potenciar el treball en petit grup, el treball cooperatiu i s’aconsegueix que l'infant tingui estratègies suficients per resoldre els problemes de la vida quotidiana. La possibilitat de manipular i experimentar sempre és més gran i els resultats més satisfactoris per les dues parts. A primària són menys escoles les que s’atreveixen a no utilitzar el llibre de text, però per sort cada vegada n’hi ha més. L’escola Marta Mata de Vilanova del Camí n’és un exemple i en el següent vídeo ens expliquen com treballen per aconseguir-ho.
Treure els llibres de text comporta un canvi de metodologia important, però el canvi es pot anar fent a poc a poc, començant per baix, i, segurament els bons resultats seran els que animaran a tots els mestres a tirar-ho endavant. A les vostres escoles treballeu amb llibres de text? Què en penseu?


http://canal-taronja-anoia.xiptv.cat/infotaronja/capitol/marta-mata-educar-sense-llibres-de-text



21 de des. 2013

Cosim la postal de Nadal

La postal de Nadal aquesta vegada l'hem fet cosint la cartolina amb cinta de roba per fer un avet. Primer de tot han punxat els forats per on passaria la cinta per formar l'avet, insistint amb el punxó fent-li moviments circulars per tal d'engrandir el forat i assegurar-nos que hi passaria la cinta.
Posant cinta adhesiva en una punta de la cinta l'hem preparat per tal de poder cosir. Hem començat pel tronc de manera dirigida ja que és la part més difícil i després tots sols han acabat de fer l'avet . La part de dalt l'hem acabada fent un nus perquè no s'escapés.
 


Finalment han decorat amb gomets i han escrit BON NADAL! amb retolador daurat.
Dins de la postal hi hem enganxat el poema de Nadal de la Joana Raspall que s'han après.




19 de des. 2013

Arbres de Nadal

Ja tenim el regalet de Nadal embolicat, apunt per portar-lo demà cap a casa. Aquesta vegada hem fet avets de Nadal de cartolina.


Sobre la plantilla de cartolina verda d'un hexàgon dividit en dotze parts, els nostres artistes de P5 han decorat cada part fent sanefes o traços amb retoladors daurats, platejats, vermells i blancs. Després, sobre les parts vermelles hi han enganxat purpurina. El més difícil, doblegar-lo. Ho hem hagut de fer els mestres.
Finalment han retallat dues estrelles de cartolina daurada ondulada i les han enganxat, una sobre l'altre, per la cara llisa. Fent un tall a l'arbre, l'estrella ha encaixat molt bé. Una grapa per aguantar i ja està. Ens han quedat preciosos!

 







Aquesta idea va sorgir de la pàgina: www.manualidadesinfantiles.org

http://www.manualidadesinfantiles.org/arbolitos-navidenos-en-3d


14 de des. 2013

Calendari d'Advent amb les TIC (III)

Ja estem a l'última setmana d'Advent i seguim gaudint del nostre calendari TIC. Aquestes seran les activitats amb les que ens sorpendrà aquesta setmana:

El dilluns cantarem una nadala dedicada a la figura més divertida de tot el pessebre: el caganer!


El dimarts, un conte de Nadal:


Dimecres, muntarem un ninot de neu ben divertit:

http://www.northpole.com/Clubhouse/Games/Snowman/

Dijous, una pel·lícula de Nadal amb els personatges Disney:



I divendres, jugarem amb les paraules en castellà:

http://www.gobiernodecanarias.org/educacion/4/Medusa/GCMWEB/Docsup/Recursos/42078871A/jugando_palabras.zip_desc/navidad/jugandoconpalabras.html


9 de des. 2013

Avets a la tapa de l'àlbum

Ja tenim la tapa de l'àlbum apunt! Aquest trimestre s'acaba i aviat ens tocarà muntar l'àlbum perquè els pares puguin veure algunes de les coses que hem fet, només algunes, que les millors han quedat a l'escola, entre converses, cançons, jocs i rialles.

Aquesta vegada hem utilitzat una tècnica ben senzilla per omplir de neu el fons d'una cartolina negre. Hem pintat amb pintura blanca un tros de plàstic d'aquells d'embalar objectes delicats, que tenen boletes d'aire, i hi hem estampat la cartolina a sobre. Ha quedat genial.



Després hi hem enganxat els avets. Tots fets a partir de cartolines retallades en forma de triangle de diferents mides. Les petites sobre les grans. Finalment hem decorat cada arbre de diferent manera: un amb gomets i els altres dos amb purpurina. I una estrella a dalt de tot. Per Nadal la purpurina no pot faltar! Ja l'esperen tots i si per ells fos tot n'aniria ple.







8 de des. 2013

Calendari d'Advent amb les TIC (II)

Comencem la segona setmana del Calendari d'Advent que vindrà ple de sorpreses. La setmana passada els nens i nenes de P5 s'ho  van passar molt bé amb les propostes que els va fer el Calendari d'Advent. Ens preparem per seguir amb el nostre Calendari una setmana més.

Pel dilluns un mèmori de Nadal:

http://www.pekegifs.com/navidad/memonavidad/memo.htm

El dimarts cantarem tots junts una cançó de Nadal ben divertida:


El dimecres jugarem amb els avets de poissonrouge:

http://www.poissonrouge.com/trees/

El dijous tots a fer el pessebre:

http://www.edu365.cat/nadal/img_nadal/fespessebre.swf

I divendres veurem un conte de Nadal de Les Tres Bessones en anglès:

http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=27457&p_ex=Tres%20bessones

Ens espera una setmana molt entretinguda!!!

5 de des. 2013

Mòbils de Nadal

Ja tenim els vidres de la classe decorats, a punt per aquest Nadal que s'acosta. Aquesta vegada hem fet mòbils amb cors de cartolina de color vermell i verd, i hi hem enganxat gomets d'estrella daurats, vermells i verds. Ens han quedat unes finestres plenes d'amor i alegria.




 

1 de des. 2013

Calendari d'Advent amb les TIC

Aquest curs a P5 hem volgut fer un calendari d'advent diferent als que portàvem fent aquest últims cursos en els que els nens feien un intercanvi de dibuixos i missatges nadalencs (vegeu anteriors posts).
Aquesta vegada hem volgut integrar les TIC en el nostre Calendari d'Advent ja que disposem de pantalla digital que ens facilitarà aquesta tasca.
La recerca d'activitats adients ha estat possible sobretot gràcies a Educació i les TIC que fa uns dies va publicar un recull de recursos i jocs a la xarxa:

http://www.educacioilestic.cat/2013/11/30-recursos-i-jocs-per-gaudir-del-nadal.html

Així doncs, passo a explicar-vos com hem elaborat aquest calendari que oficialment avui comença. Primerament hem preparat un arbre de nadal per la classe que serà la base del calendari. Aquest arbre l'hem fet entre tots estampant mans amb diferents tons de verd en forma d'avet.



Després cada nen ha fet la seva bola per l'arbre. Amb una peça de fusta com a plantilla han dibuixat un cercle sobre una cartolina brillant (vermella, daurada o platejada), després han fet el mateix amb una mida de cercle més petit sobre paper de regal i finalment han dibuixat un cor sobre cartolina ondulada. Per retallar el cor alguns han necessitat la nostra ajuda ja que aquest tipus de cartolina és força dur. Després han enganxat el cercle petit sobre el cercle gran i a sobre el cor. Darrera hi han escrit el número i l'han decorat amb retoladors daurats i platejats.



Ordenarem les boles segons el seu número i les col·locarem en fila sota la pissarra preparades per començar. Cada dia anirem enganxant la bola corresponent a l'arbre fins que ens quedi tot ben decorat.

El problema del calendari d'advent a l'escola és que hi ha dies, caps de setmana i dies de festa, en què no som a l'escola i quan tornem el dilluns se'ns han acumulat els dies. Llavors hem de destapar tres o quatre números de cop i el trimestre també s'acaba abans del dia 24 i l'últim dia ens passa el mateix. Aquesta vegada hem pensat que encara que les boles sí que les haurem de penjar seguint els dies del calendari, les activitats preparades només les farem els dies que estem a l'escola, sense acumular dies passats.
Aquesta setmana que comença doncs tenim quatre activitats preparades que sortiran del calendari d'advent per donar una sorpresa als nens. 

El dilluns apareixerà el poema que s'hauran d'aprendre per dir-lo a casa el dia de Nadal. 

http://unpolsimdesal.blogspot.com.es/2013/11/poema-de-nadal-de-la-joana-raspall.html


Dimarts un conte: "El petit avet":

http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=7894&p_ex=avet&p_num=3

Dimecres un joc:

http://www.interdidactica.com/jugar.php?lan=ca&game=na002
Clica sobre la imatge per accedir-hi

I dijous una cançó:
         
 No us perdeu les activitats de la propera setmana!                                    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...