26 de des. 2013

Treballar sense llibres de text

Els llibres de text formen part de moltes discussions als claustres. La conveniència o no d’utilitzar-los porta els mestres a plantejar-se molts interrogants. A Educació Infantil ja són moltes les escoles que treballen sense llibres de text. Es tracta d’un cicle on no hi ha tantes pors a no complir amb el currículum. On es prioritza que l’alumne tingui ganes d’aprendre, que estigui motivat i per aconseguir-ho és sempre més fàcil quan no hi ha llibres de text que marquin una rutina de treball. Treballar sense llibres de text dóna llibertat d’acció, tant per part dels mestres com dels alumnes, dóna la possibilitat de treballar per projectes on totes les àrees estan globalitzades i les activitats estan pensades des de les competències. Treballant per projectes és més fàcil tenir en compte el potencial de cada alumne a través de les intel·ligències múltiples. Treballant sense llibres de text s’aconsegueix potenciar el treball en petit grup, el treball cooperatiu i s’aconsegueix que l'infant tingui estratègies suficients per resoldre els problemes de la vida quotidiana. La possibilitat de manipular i experimentar sempre és més gran i els resultats més satisfactoris per les dues parts. A primària són menys escoles les que s’atreveixen a no utilitzar el llibre de text, però per sort cada vegada n’hi ha més. L’escola Marta Mata de Vilanova del Camí n’és un exemple i en el següent vídeo ens expliquen com treballen per aconseguir-ho.
Treure els llibres de text comporta un canvi de metodologia important, però el canvi es pot anar fent a poc a poc, començant per baix, i, segurament els bons resultats seran els que animaran a tots els mestres a tirar-ho endavant. A les vostres escoles treballeu amb llibres de text? Què en penseu?


http://canal-taronja-anoia.xiptv.cat/infotaronja/capitol/marta-mata-educar-sense-llibres-de-text



2 comentaris:

  1. En sembla molt interessant el que es proposa, de tota manera ho trobo difícil sene formació... però reconec que treballar així podría ser apasionant.

    ResponElimina
  2. Angels, discrepo
    Tampoc ens van formar per treballar amb llibres de text i ho fem
    Voler es poder
    :-)
    Rosa Soler

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...