29 de des. 2012

Educar, o l'art d'encendre els ulls

Amb les paraules de José M. Toro acomiado aquest any 2012 que ja s'acaba. Ha estat un any difícil pels mestres i potser el 2013 encara ho serà més, però no hem de perdre l'esperança per fer una escola millor ni la il·lusió per acompanyar els nostres alumnes en el viatge cap a l'aprenentatge i el creixement com a persones humanes.
Us desitjo el millor per aquest nou any!!!


27 de des. 2012

El joc del dau

Sabíeu que les cares oposades d'un dau sempre sumen set? Els alumnes de P5 estan treballant el número set i ho acaben de descobrir. Mitjançant un joc on s'ensenya una cara d'un dau i ells han d'endevinar el número de punts que hi deu haver a la cara del darrera, ho han descobert. Al principi no ho endevinaven, és clar. Però a mesura que anàvem sumant els punts de les dues cares es van adonar que sempre era set. Ara ja podien ser capaços d'endevinar-ho, tot i que per alguns encara és força difícil perquè el que s'ha de fer per encertar-ho és una resta. 


Un cop descobert aquest truc vam plantejar un joc per fer amb parelles. Cada parella té un dau i han de tirar-lo dues vegades i sumar els punts per aconseguir que els surti un set. Per facilitar la suma tenen xapes i taps de plàstic per comptar. A la primera tirada compten els punts i col·loquen els taps i a la segona tirada fan el mateix i col·loquen les xapes. El fet de fer-ho amb material diferent a cada tirada facilita visualitzar la descomposició del nombre. Cada vegada que una parella suma set ho anota a la pissarra. La parella que més vegades ho aconsegueix és la guanyadora.





23 de des. 2012

Intercanvi de felicitacions

L´'ultim dia del trimestre els alumnes de la nostra escola vam fer un intercanvi de felicitacions nadalenques. Als de P5 els va tocar intercanviar les postals amb els de tercer. Ja feia dies que la tenien preparada i estaven molt il·lusionats per entregar-la als companys grans i també pensant en com seria la felicitació que els haurien fet per a ells.
En el moment de l'intercanvi vàrem decidir que fossin els petits de P5 els que escollissin a qui volien regalar la seva postal i hauríeu d'haver vist les cares i postures d'interessants que posaven els de tercer per tal que els escollissin a ells primer. Va ser un moment divertit i bonic, molt nadalenc.
Us deixo la postal que vam elaborar els de P5. Paper de diari esquinçat sobre cartolina negra i envernissat amb purpurina, ninot de neu estampat amb pintura blanca i esponja i resseguit amb retolador daurat, botons i nas de plastilina, ulls mòbils i bufanda de paper.





Aprofito per desitjar-vos a tots un Bon Nadal!

Una abraçada i molts petons!

20 de des. 2012

Detallets per l'arbre de Nadal

Ja tenim el regalet de Nadal a punt. Aquesta vegada hem optat per fer dos detallets per penjar a l'arbre. Són idees que corren per la xarxa però que nosaltres no les havíem fet mai. Primer hem fet una campaneta amb envasos de iogurt folrats amb paper de cel·lofana de colors. I després hem fet una flor amb trossos de cartró de paper de wc amb un toc de purpurina.







17 de des. 2012

Entre maestros, s'estrena

A primers d'any vaig fer una entrada parlant del llibre Veintitrés maestros de corazón de Carlos González i ara, acabant l'any, torno a anomenar-lo per parlar-vos de la pel·lícula Entre maestros, basada en el llibre, que s'estrenarà als cinemes a primers del proper any.
Us deixo el tràiler i us l'aconsello. Havent gaudit del llibre segur que la pel·lícula no ens defraudarà gens.


11 alumnes, 1 professor, 12 dies de classe.
Un documental sobre una experiència educativa innovadora.

14 de des. 2012

Els Reis Mags a la tapa de l'àlbum

Ja tenim la tapa de l'àlbum a punt per guardar-hi totes les feinetes que hem fet aquest trimestre. Els Reis Mags han estat els protagonistes de la tapa aquest any.
Fa dies vaig trobar uns Reis Mags al blog mollie's mom fets amb pals de fusta que ens han servit per inspirar-nos en la tapa que finalment hem realitzat.




Primerament vam fer l'Estrella d'Orient estampant una mà pintada amb pintura fent córrer primer els dits per fer la cua i després els Tres Reis enganxats sobre la cartolina. El toc final de purpurina no hi podia faltar.



Premi: Teaching blog addict

De part de l'Olga de Petits Grans Artistes arriba un altre premi. Moltes gràcies Olga! Rebre premis dels blocs amics sempre fa molta il·lusió i tornar a repartir el premi encara més.


Aquest premi us el  mereixeu molts de vosaltres però avui només en puc escollir cinc i això és molt difícil...

12 de des. 2012

Postal de Nadal

Aquest trimestre hem estat fent varies activitats sobre cercles concèntrics amb l'ajuda de Kandinsky i la postal de Nadal no podia ser menys. Així doncs, hem fet una bola amb cercles de diferents mides i papers. 
Després de tenir-la començada vaig trobar al Pintarest una idea gairebé igual i és que els pensaments volen per l'espai.




9 de des. 2012

Les lletres de Paul Klee

En un quadre de Paul Klee podem observar com juga amb les lletres per fer una composició artística. Igual que altres autors que ja hem vist aquest també utilitza les lletres en les seves obres d'art. Ara que estem treballant l'abecedari ens ha anat molt bé utilitzar aquest quadre per fer la nostra pròpia composició. 


De manera individual i en un dels racons d'aprenentatge cada infant ha traçat una quadrícula amb ceres negres i després hi ha fet les lletres del seu nom i cognoms ocupant tot l'espai de cada quadrat amb cada lletra majúscula. Després ha pintat cada regió que ha anat deixant cada lletra d'un color diferent. Ho hem fet amb pintura aigualida perquè no es tapés el traç fet amb les ceres. Tot i així en alguns casos ha sigut necessari tornar a repassar amb ceres negres ja que la pintura havia tapat massa les lletres.




7 de des. 2012

Ja tenim el pessebre acabat!

A infantil fem un pessebre de forma cooperativa entre totes les aules des de P3 fins a P5. Els més petits s'encarreguen de fer les estrelles del cel, els de P4 fan les cases, els pallers, els arbres i els grans fem els personatges. 
Aquest any vàrem decidir que el pessebre havia de ser tot de cartró i és per això que els personatges els hem fet amb tubs de cartró de paper de vàter.

Els alumnes de P5 han decidit lliurement quin personatge volien fer i com el farien. Els vam deixar material de tot tipus: papers, ceres, escuradents, llana, ràfia, cotó fluix,... i ells van desplegar tota la seva creativitat per aconseguir que el seu personatge s'assemblés al que ells pretenien. Al principi els ha costat però poc a poc entre ells s'han anat donant idees i s'han ajudat. Els personatges un cop acabats si més no han quedat divertits i per reconèixer-los també cal ser força imaginatiu. Tenint en compte que no els hem ajudat cal felicitar-los pels resultats obtinguts.



Els conills, el gall, els porquets, les ovelles,...



L'anunciació dels pastors
Els Reis Mags d'Orient arriben plens de regals!
L'adoració dels pastors
L'establia



3 de des. 2012

El nostre calendari d'advent

Igual que el curs passat a P5 el calendari d'advent amaga els dibuixos dels propis nens fets per regalar als companys. Al principi acceptar que el dibuix de Nadal preciós que estaven fent amb ceres daurades i platejades, purpurina i estrelles no se'l podrien quedar els ha costat una mica, però finalment han entès que el Nadal és temps de regalar per fer feliços els altres i segurament els faria molta il·lusió emportar-se el dibuix que els havia fet el seu company. Hem quedat que tots ens esforçaríem molt perquè els dibuixos fossin molt bonics i ningú acabés amb un dibuix que no li agradés. Els ha semblat bé i s'hi han esforçat força.
Aquest any els hem amagat dins tubs de cartró i després els hem embolicat amb paper de cel·lofana com si fossin caramels i els hem penjat a la finestra perquè els pares des de fora també el poguessin veure.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...