29 de set. 2012

La línia inclinada amb Kandinsky

Practicar el traç a vegades pot ser força avorrit i pesat. Però les pintures dels nostres artistes estan plenes de traços que de manera més divertida ens poden ajudar a fer-los.
A P5 comencem el curs amb el traç inclinat i Kandinsky ens hi ajuda. La varietat de colors i la pintura fan d'aquesta tasca una estona molt entretinguda.


El traçat de les línies inclinades presenta força dificultat, ja que la tendència és anar-les fent més corbes i el canvi de direcció en les quatre parts obliga a la mestra a estar molt pendent de l'alumne. És per això que aquesta activitat la realitzem en un dels racons d'aprenentatge de la setmana, ja que som dos mestres a l'aula i podem atendre'ls millor.






28 de set. 2012

Pintem la tardor

Aquest curs torno a tenir els de P5 i espero que em surtin tan artistes com els del curs passat. De moment ja han agafat el pinzell per pintar la tardor que acaba de començar.
Després d'observar imatges de paisatges de tardor i comentar els colors propis d'aquesta estació, han representat un paisatge, alguns de manera més figurativa i altres més abstracte.






Aquí teniu els resultats:




24 de set. 2012

Mandales de tardor

Degut a la gran quantitat de visites que ha tingut aquesta entrada des que la vaig publicar he decidit ampliar-la amb unes quantes mandales més. Espero que us siguin útils i que passeu amb elles una tardor ben relaxant.



trobades al blog El racó dels nens









20 de set. 2012

Continguts clau de matemàtiques a educació infantil


Al portal del xtec podem trobar un material que té per objectiu ajudar a centrar el treball que es realitza en el cicle de parvulari de l’etapa d’Educació Infantil en els aspectes relacionats amb la matemàtica.

D’una banda trobareu unes graelles on hi ha el que és important que facin els infants a cada edat determinada de l’aprenentatge com aspectes clau i que no dominar-los pot comprometre l’evolució posterior. Aquesta relació dels continguts clau, va acompanyada d’uns punts d’alerta que intenten ajudar a decidir quan cal una intervenció de suport perquè l’alumne/a no perdi el ritme d’evolució propi de l’edat. Finalment, trobareu tres documents, dividits per nivells, amb una selecció d’activitats que poden orientar per a assegurar els aspectes assenyalats com a claus

Cliqueu sobre la imatge per anar-hi.

http://srvcnpbs.xtec.cat//creamat/joomla/index.php/suport-curricular/43/846-material-de-suport-per-al-l-sep-educacio-infantil--matematiques



M’ha semblat que era un material prou interessant com perquè totes les mestres d’infantil el tinguem i el puguem consultar. Segurament ens podrà ajudar en molts moments davant d’alumnes amb més dificultats.

14 de set. 2012

La caça del petó


Un rei, molt atrafegat, envia des de la porta de l’habitació del fill, un petó de bona nit. Aquest, però, s’escapa i s’endinsa al bosc. El rei encomana al seu millor cavaller que el capturi i el porti a palau. Després d’unes quantes aventures el cavaller torna el petó, el qual posseeix el do de fer dormir, a palau.

Una història dolça, ambientada en època de reis, prínceps i cavallers, en la qual el tema de fons és l’afecte dels pares cap els fills.

Unes il·lustracions molt expressives i riques en detalls, molt ben relacionades amb el text del conte. Es nota que l’autor del conte també n’és l’il·lustrador.
 
Us recomano aquest conte, ple de sentiments, per aquests primers dies d'adaptació. Els petons ho curen tot i segur els ajudaran a anar cap a l'escola més contents.

2 de set. 2012

Bon inici de curs

S'han acabat les vacances i ens toca arrencar de nou. Només podem dir que ens han semblat curtes molt fluixet, però és que els mestres no desconectem mai del nostre món educatiu i aquest és el nostre problema.

M'ha arribat per mail un article del periodista Carles Capdevila que m'ha agradat i m'ha semblat interessant de compartir amb tots vosaltres en el mateix moment que ens preparem per iniciar un nou curs. Aquí us el deixo i us desitjo un bon inici de curs a tots.


Una siesta de doce años

"Educar debe de ser una cosa parecida a espabilar a los niños y frenar a los adolescentes. Justo lo contrario de lo que hacemos: no es extraño ver niños de cuatro años con cochecito y chupete hablando por el móvil, ni tampoco lo es ver algunos de catorce sin hora de volver a casa. Lo hemos llamado sobreprotección, pero es la desprotección más absoluta: el niño llega al insti sin haber ido a comprar una triste barra de pan, justo cuando un amigo ya se ha pasado a la coca. Sorprende que haya tanta literatura médica y psicopedagógica para afrontar el embarazo, el parto y el primer año de vida, y que exista un vacío que llega hasta los libros de socorro para padres de adolescentes, esos que lucen títulos tan sugerentes como Mi hijo me pega o Mi hijo se droga. Los niños de entre dos y doce años no tienen quien les escriba. 
 
Desde que abandonan el pañal (¡ya era hora!) hasta que llegan las compresas (y que duren), desde que los desenganchas del chupete hasta que te hueles que se han enganchado al tabaco, los padres hacemos una cosa fantástica: descansamos. Reponemos fuerzas del estrés de haberlos parido y enseñado a andar y nos desentendemos hasta que toca irlos a buscar de madrugada a la disco. Ahora que al fin volvemos a poder dormir, y hasta que el miedo al accidente de moto nos vuelva a desvelar, hacemos una siesta educativa de diez o doce años.

Alguien se estremecerá pensando que este período es precisamente el momento clave para educarlos. Tranquilo, que por algo los llevamos a la escuela. Y si llegan inmaduros a primero de ESO que nadie sufra, allá los esperan los colegas de bachillerato que nos los sobreespabilarán en un curso y medio, máximo dos. Al modelo de padres que sobreprotege a los pequeños y abandona los adolescentes nadie los podrá acusar de haber fracasado educando a sus hijos. No lo han intentado siquiera. Los maestros hacen algo más que huelga o vacaciones, y la educación es bastante más que un problema. Pido perdón tres veces: por colocar en un título tres palabras tan cursis y pasadas de moda, por haberlo hecho para hablar de los maestros, y, sobre todo sobre todo, porque mi idea es -lo siento mucho- hablar bien de ellos. Sé que mi doble condición de padre y periodista, tan radical que sus siglas son PP, me invita a criticarlos por hacer demasiadas vacaciones (como padre) y me sugiere que hable de temas importantes, como la ley de educación (es lo mínimo que se le pide a un periodista esta semana).
 
Pero estoy harto de que la palabra más utilizada junto a escuela sea ‘fracaso’ y delante de educación acostumbre a aparecer siempre el concepto ‘problema’, y que ‘maestro’ suela compartir titular con ‘huelga’.
 
La escuela hace algo más que fracasar, los maestros hacen algo más que hacer huelga (y vacaciones) y la educación es bastante más que un problema. De hecho es la única solución, pero esto nos lo tenemos muy callado, por si acaso. Mi proceso, íntimo y personal, ha sido el siguiente: empecé siendo padre, a partir de mis hijos aprendí a querer el hecho educativo, el trabajo de criarlos, de encarrilarlos, y, mira por donde, ahora aprecio a los maestros, mis cómplices. ¿Cómo no he de querer a una gente que se dedica a educar a mis hijos? Por esto me duele que se hable mal por sistema de mis queridos maestros, que no son todos los que cobran por hacerlo, claro está, sino los que son, los que suman a la profesión las tres palabras del título, los que mientras muchos padres se los imaginan en una playa de Hawái están encerrados en alguna escuela de verano, haciendo formación, buscando herramientas nuevas, métodos más adecuados. 
 
Os deseo que aprovechéis estos días para rearmaros moralmente. Porque hace falta mucha moral para ser maestro. Moral en el sentido de los valores y moral para afrontar el día a día sin sentir el aprecio y la confianza imprescindibles. Ni los de la sociedad en general, ni los de los padres que os transferimos las criaturas pero no la autoridad. ¿Os imagináis un país que dejara su material más sensible, las criaturas, en sus años más importantes, de los cero a los dieciséis, y con la misión más decisiva, formarlos, en manos de unas personas en quienes no confía? Las leyes pasan, y las pizarras dejan de ensuciarnos los dedos de tiza para convertirse en digitales. Pero la fuerza y la influencia de un buen maestro siempre marcará la diferencia: el que es capaz de colgar la mochila de un desaliento justificado junto a las mochilas de los alumnos y, ya liberado de peso, asume de buen humor que no será recordado por lo que le toca enseñar, sino por lo que aprenderán de él."
 
Carles Capdevila / Periodista.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...